top of page
  • sannecoun

De kracht van verbeelding

De derde "Haspengouw Spreekt"-sessie had ook iets weg van "Haspengouw bezint". Voor deze laatste sessie spraken we af in het klooster van Colen, Mariënlof, in Borgloon. Wat een bijzondere plek! Een uitgelezen locatie om te reflecteren over het Haspengouwse erfgoed, de toeristische aantrekkingskracht en de couleur locale.

De prikkelende introductie van Paul Lambrechts, directeur van de abdijsite van Herkenrode en vrijwilliger bij het Kasteel van Heers, liet ons nadenken hoe we Haspengouw willen doorgeven aan de volgende generatie. Hij zette onmiddellijk de toon voor wat volgde…

Door de verlaten gangen van het klooster begaven we ons naar de stilteplek bij uitstek - de kapel - om een tijdreis aan te vatten. We kropen even terug in ons hoofd en probeerden ons een beeld te vorm van ons ideale Haspengouw in 2042. Wat beleven we in 2042 in Haspengouw? Op welke plekken is de geschiedenis nog meer tot leven gekomen en op welke manier? Hoe gaat het met de inwoners van Haspengouw in 2042, met onze dorpen, hoeves, cafés en ondernemers? Wat is er nog helemaal hetzelfde als nu? En wat is er sterk veranderd?


Al die individuele tijdreizen werden - na een lekker stukje vlaai - naast mekaar gelegd om een gemeenschappelijk beeld van de Haspengouwse toekomst te vormen. Annemie van The identity Builders maakte het mooi inzichtelijk in deze tekening. Misschien werkte de sereniteit van de kapel wel aanstekelijk… wat we met zijn allen in 2042 nog steeds willen ervaren is de rust. De rust in het landschap en de open ruimte.Rust aan de ene kant maar een bruisende gemeenschap aan de andere kant! Waar we het leven samen vieren tijdens dorps-en oogstfeesten, waar vrijwilligers in de rij staan om ons erfgoed te tonen. Waar kinderen van jongs af aan betrokken zijn bij onze unieke natuur, landbouw en erfgoed. Waar het verenigingsleven bloeit en leegstaande kerken heropleven dankzij nieuwe invullingen.

Wij zien het alvast helemaal voor ons! Met oprechte dank aan de verbeelding van onze trouwe deelnemers.

65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page