top of page
grasland_wandelaar.jpg

Landschapspark
Hart van Haspengouw

Een kwaliteitslabel voor een kwaliteitsvolle streek

In 2021 startte de Vlaamse overheid een selectieprocedure voor landschapsparken en nationale parken. Zo’n label maakt een gebied extra aantrekkelijk voor bezoekers, bewoners en beleidsmakers. Daarnaast brengt deze erkenning een verfrissende dynamiek op gang die fungeert als motor voor regionale ontwikkeling. 


Een landschapspark is een afgebakend gebied van voldoende omvang waar de wisselwerking tussen mens en natuur zorgt voor een kwalitatief landschap met een unieke identiteit en internationale uitstraling. Natuur, erfgoed, landbouw, open ruimte, toerisme en recreatie gaan in een landschapspark hand in hand.  


In de loop van 2022 halen de initiatiefnemers van Hart van Haspengouw alles uit de kast om het label van ‘Landschapspark’ in de wacht te slepen. Onze aanvraag schopte het alvast tot in de tweede ronde van de Vlaamse oproep. 

geselecteerde_kandidaten.jpg
Overzichtkaart Hart van Haspengouw

klik op de kaart om te vergroten

Het gebied

Net zoals bij een UNESCO-biosfeerreservaat, is landschapspark Hart van Haspengouw opgebouwd uit een kerngebied (het eigenlijke landschapspark) en een ruime regio errond, het invloedgebied. Deze opbouw brengt heel wat voordelen met zich mee. De intensieve samenwerking, zowel binnen het kerngebied als met het invloedgebied, is één van de grote krachten van het landschapspark. Door de toegangspoorten in het invloedgebied te situeren, vrijwaren we het kerngebied. Zo kunnen we de bezoekers een goede, warme ontvangst bieden en het toeristisch potentieel optimaal én op een duurzame manier benutten.

 

Het kerngebied van Hart van Haspengouw valt binnen de gemeenten Borgloon, Wellen, Kortessem, Diepenbeek, Hoeselt, Sint-Truiden, Tongeren en Heers. Binnen dit gebied vind je nauwelijks landschappelijke versnippering. Het fruitspoor, de Romeinse weg en de valleien van de Herk en Mombeek lopen als groen-blauwe linten doorheen dit geheel. 

 

Een goede ontsluiting gebeurt door treinstations en grote wegen die in de invloedsfeer gelegen zijn. Dit gebied beslaat de gemeenten Alken, Nieuwerkerken, Bilzen, Gingelom, Riemst, Herstappe en Hasselt. 

Wat willen we bereiken?

Bij een erkenning als landschapspark worden een integraal beheer en ontwikkeling van de streek centraal gezet, met bijzondere aandacht voor de eigenheid van het gebied. Om dat te bereiken wordt een geïntegreerde visie uitgewerkt waarbij zowel natuur, landbouw, wonen, bedrijvigheid, recreatie als toerisme ruimte krijgen in het gebied.

 

Door een doordachte inrichting van het landschap en een kwalitatief beheer blijft de landschappelijke identiteit behouden en kan ze zelfs versterkt worden. Het landschap wordt mee ingezet om Vlaamse en Europese doelen te behalen, voor thema's zoals klimaat, erfgoed, kaderrichtlijn Water, Natura 2000, ....

 

Zowel bewoners als bezoekers moeten de streekkwaliteiten en de inspanningen die worden geleverd kunnen ontdekken en ervaren. Hiervoor moeten heel veel partners elkaar vinden en samenwerken. 

IMG_5270.jpg
bottom of page