top of page
naamloos-61.jpg

Haspengouw spreekt

Haspengouw spreekt

23 juni 2022
Het DNA van Haspengouw

5 september 2022
Toekomstscenario's natuur en landbouw

12 september 2022
Toekomstscenario's erfgoed, toerisme en lokale gemeenschap

Heb jij een hart voor Haspengouw? Wil je graag helpen om van deze mooie streek meer dan ooit een plek te maken waar het fijn is om te wonen, werken en ontspannen? Stel je dan kandidaat als deelnemer aan de avondsessies 'Haspengouw spreekt' waar je, samen met andere inwoners, ideeën kan uitwisselen rond het unieke verhaal van onze streek. 

De sessies staan los van elkaar en handelen telkens over een ander thema. Je moet de eerste sessie in juni niet mee gevolgd hebben om in september deel te kunnen nemen.

 

Benieuwd wat er tijdens de eerste sessie in juni over de eigenheid van Haspengouw besproken werd? Bekijk het resultaat in onze blog

In de sessies van september kijken we naar de toekomst en ontwikkelen we rond onze 4 hoofdthema's een aantal mogelijke scenario's voor jouw streek. 

Scenariosessie - 5 september 2022 - 18u-21u30

Locatie: Karel Vaes - Helshovenstraat 16A, 3840 Borgloon

het Hart van Haspengouw verbindt landbouw en natuur

het Hart van Haspengouw laat mensen genieten van een gezond landschap met gezonde teelten

Voor de verbinding van landbouw en natuur kijken we in de eerste plaats naar de structurerende beekvalleien (de Herk, de Mombeek) en de natuurlijke plateaus van het natuurlijk glooiend Haspengouw. Hoe kunnen we deze prachtige gebieden versterken vanuit een echte samenwerking tussen natuur en landbouw, met aandacht voor beide? Daarbij rekening houdend met de uitdagingen en opportuniteiten van het wijzigende klimaat, regelgeving, innovaties, ... en uiteraard met de vruchtbare bodem en het eigen karakter van de streek.

 

Genieten, dat doen we graag, met al onze zintuigen. En laat Haspengouw net daar alle troeven voor hebben. In een gezond landschap, met gezonde teelten en streekgebonden producten. De overvloed van de vruchtbare Haspengouwse bodem van het land tot op het bord. Hoe creëren en promoten we zo’n ‘Terroir Haspengouw’ met kwaliteitsvolle landbouw en fruitteelt, met een eigen culinaire streekidentiteit?

 

Heb je niet alleen een Hart voor Haspengouw, maar ook voor landbouw en fruitteelt? Of een hart voor natuur? Of nog liever: voor beide? Stel je dan kandidaat voor de avondsessie op 5 september en schrijf mee aan het toekomstverhaal voor jouw streek!

Scenariosessie - 12 september 2022 - 18u-21u30

Locatie: Klooster van Colen - Colenstraat 9, 3840 Borgloon

het Hart van Haspengouw brengt de geschiedenis tot leven

het Hart van Haspengouw verbindt mensen

De geschiedenis van Haspengouw is gelaagd. Denk maar aan het Loonse, Luikse en Romeinse verleden. Aan de religieuze geschiedenis. Die geschiedenis toont zich ook in het landschap. In oude wegen en sites, in kerken en kastelen. We mogen dat nog meer zichtbaar te maken. Hoe ontsluiten we de gelaagde geschiedenis van Haspengouw en haar bewoners op een belevingsvolle manier? Hoe ontvangen we toeristen met oog voor duurzaamheid en balans, heel het jaar door?

 

De couleur locale van Haspengouw zit in het hart van de mensen. In de Haspengouwse gastvrijheid die je terugvindt in dorpscafés, hoeves, kerkdorpen en bij de lokale ondernemer. Je proeft ervan in plaatselijke specialiteiten en kan haar ervaren in plaatselijke gebruiken, processies en zo veel meer. Hoe maken we dit unieke karakter nog meer zichtbaar en laten we dit nog meer floreren door het samenbrengen en ondersteunen van de lokale gemeenschap?

 

Word je hier al helemaal warm van en heb je zin om hierover mee te praten? Stel je dan kandidaat voor de avondsessie op 12 september en schrijf mee aan het toekomstverhaal voor jouw streek!

Interesse om deze sessies mee te volgen en zo de toekomst van je streek mee vorm te geven?

Stel je dan kandidaat* via onderstaand formulier.

* Bij meer dan 30 kandidaten maken we een selectie om een zo divers mogelijke groep deelnemers te bekomen. We brengen je zo snel mogelijk op de hoogte of je geselecteerd bent.

Bovenkant formulier
bottom of page