top of page

Romeins, Luiks en Loons Haspengouw

Erfgoedrelicten uit het verleden

Naast de typerende en vaak indrukwekkende vierkants- en vakwerkhoeven, vind je in Haspengouw talloze erfgoedrelicten uit het Romeinse, Loonse en Luikse verleden.

 

Vierhonderd jaar lang drukten de Romeinen hun stempel op Zuid-Limburg. Naast restanten van de Romeinse stadsmuren, een aquaduct (Beukenberg) en verschillende tumuli, is er de Romeinse weg, nu gretig gebruikt als wandel- en fietspad. In het Gallo-Romeins museum kan je talloze vondsten uit de streek bewonderen.

IMG_1822.jpg
Hoogstam_Symposium-73.jpg

Kastelen en meer

De invloed van de meer dan honderd kastelen strekt zich vaak ver buiten de kasteeldomeinen uit. Sites zoals die van Heers, Alden Biesen, Ordingen en Hex vormen indrukwekkende complexen die een sleutelrol zullen spelen om het Haspengouwse kastelenverhaal te vertellen. Bovendien hopen we dat ze als inspiratiebron zullen dienen voor andere kastelen. Deze domeinen bieden grote kansen om erfgoed, toerisme, economie en natuur met elkaar te verzoenen en te gebruiken als hefboom voor duurzame streekontwikkeling. Zo doen we kleine plattelandsgemeenschappen weer als van oudsher opbloeien.

 

Ook het religieuze erfgoed, vaak ontstaan onder invloed van Luik, loont de moeite. Talloze kerken, kloosters, kluizen, abdijen en begijnhoven, waaronder die van Sint-Truiden zijn zeker een bezoek waard. Hier liggen nog belangrijke uitdagingen op het vlak van herbestemming.

bottom of page