top of page
IMG_8380.jpg

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat is een landschapspark? 
Een landschapspark is een geografisch afgebakend gebied van voldoende omvang, waar een wisselwerking tussen mens en natuur aan de oorsprong ligt van een specifiek landschap met een onderscheidende kwaliteit en belangrijke waarden. Talloze partners werken samen aan één identiteit, die herkenbaar is en gedragen wordt door toeristen, recreanten en mensen uit eigen streek. 

Hier kan je het volledige aanvraagdossier nalezen.

 

Waar ligt het Hart van Haspengouw? 
Zoals de naam reeds doet vermoeden, ligt het gebied waarvoor we een erkenning als landschapspark willen, centraal in Haspengouw. Het kerngebied valt binnen het grondgebied van de gemeenten Borgloon, Wellen, Kortessem, Diepenbeek, Hoeselt, Sint-Truiden, Tongeren en Heers. De invloedsfeer beslaat de gemeenten Alken, Nieuwerkerken, Bilzen, Gingelom, Riemst, Herstappe en Hasselt. 

 

Hoe kan ik bijdragen? 
Je kan ons steeds vrijblijvend contacteren met je ideeën en vragen die kunnen helpen om de troeven van Haspengouw nog meer in de verf te zetten. Of ga eens kijken op de pagina Werk mee!

 

Zal een erkenning als landschapspark leiden tot een grote stroom aan toeristen? 
De coalitiepartners zetten maximaal in op duurzaam toerisme, met kleinschalige logies en zachte recreatie als hoofdbestanddelen. Door te werken met toegangspoorten, kunnen we de bezoekersstromen in goede banen leiden en maximaal rekening houden met de draagkracht van het landschap en de rust van lokale gemeenschappen.   

bottom of page